În lumea contemporană a afacerilor, conceptul de mix de marketing a devenit un punct de referință crucial pentru succesul unei companii.

 Și sigur când auzi marketing te gândești la reclame, însă trebuie să afli că este mai mult de atât, este un mix cu mai multe elemente care formează o strategie completă.

Fără o înțelegere fermă a ceea ce înseamnă, poate fi ușor să interpretezi greșit sfaturile pe care le primești și să nu înțelegi întregul domeniu de aplicare la care ajunge cineva atunci când menționează un mix de marketing.

Așadar, pentru început află că marketingul nu se referă doar la promovare, ci la un mix de elemente, pe care le poți descoperi chiar aici.

Ce este mixul de marketing și cum poate să ne ajute?

Sursa foto: pestleanalysis

Mixul de marketing, ca definitie este o strategie de luare în considerare a diferitelor elemente care intervin în promovarea unui brand și a produselor sale. 

Acest mix îți oferă o direcție clară pentru a plasa produsele la locul, momentul și prețul potrivit. Conceptul este unul simplu, mixul de marketing fiind partea operațională sau tactică a unui plan de marketing.

De fapt, este un set de acțiuni, tactici, strategii și instrumente pe care o companie le folosește pentru a-și promova marca și produsele pe piața sa.

Vom discuta în cele ce urmează principalele componente ale mixului de marketing pentru a înțelege mai bine conceptul și pentru a fi cât mai sigur pe procesul de definire a marketingului.

Importanța mixului de marketing

Sursa foto: yorcmo

Un mix de marketing este esențial pentru strategia pe termen scurt și pe termen lung a unei afaceri pentru realizarea de vânzări.

Iată câteva aspecte pentru a vedea importanța mixului de marketing:

 • Te ajută să-ți planifici oferte de produse de succes;
 • Ghidează cercetările de piață și te ajută să identifici valorile de bază și cele mai viabile produse;
 • Te ajută să planifici, să dezvolți și să execuți strategii de marketing eficiente;
 • Te ajută să folosești punctele forte și să eviți costurile inutile;
 • Te ajută să fii proactiv în fața riscurilor;
 • Te ajută să îți dai seama dacă produsul sau serviciul tău este potrivit pentru clienți;
 • Te ajută să identifici și să înțelegi cerințele clienților;
 • Te ajută să înveți când și cum să-ți promovezi produsul sau serviciul în fața clienților tăi.

Componentele mixului de marketing

Sursa foto: bow-now

Mixul de marketing a fost folosit de zeci de ani ca o modalitate de eficientizare a procesului de marketing pentru a identifica problemele în diferite etape și, în cele din urmă, pentru a crește vânzările.

Cunoscut și ca cei 4P sau 7P ai marketingului, conceptul mixului de marketing este unul simplu și face referire la 4 sau 7 nivele decizionale.

Dar care sunt componentele mixului de marketing?

Cei 4P ai mixului de marketing

Sursă foto: business.org

Acordând atenție următoarelor patru componente ale mixului de marketing, afacerea ta poate maximiza șansele ca un produs să fie recunoscut și cumpărat de către clienți:

 • Produs

Fie că vorbim despre un produs fizic sau unul intangibil, este important să cunoști foarte bine ceea ce vinzi. Trebuie să știi ce face produsul, prin ce satisface clienții, cum se diferențiază de concurență și beneficiile lui.

 • Preț

Când știi toate aspectele legate de un produs trebuie să atribui un preț . Prețul trebuie sa fie potrivit pentru așteptările consumatorilor, nici prea mic, nici prea mare. Depinde de mulți factori, inclusiv costurile suportate în producție, cumpărătorii țintă, capacitatea de cumpărare a pieței, cererea, oferta și mulți alți factori.

 • Promovare

Promovarea în mixul de marketing se referă la modul în care poți deferenția produsul în fața publicului țintă. Promovarea produsului include elemente precum advertising, Relații Publice, Social Media, Content Marketing, SEO, Video Marketing etc.

 • Plasament(distribuție/locatii)

Plasamentul în mixul de marketing se referă la locul în care clienții pot găsi produsul, să interacționeze și să achiziționeze. Fie că este vorba de un website online sau o locație fizică, trebuie să înțelegi modul în care clienții sunt obișnuiți să caute și să găsească produsul.

Cei 7P ai mixului de marketing

Sursă foto: caunceohara.co.uk

Mai nou, celor 4P menționați anterior li s-au adăugat alți 3P, devenind 7P. Aceștia ajută companiile să analizeze și să definească aspectele cheie care pot afecta comercializarea produselor și serviciilor.

 • Persoane 

O înțelegere profundă a oamenilor este necesară pentru a comercializa în mod eficient orice produs, atât în ceea ce privește piața țintă, cât și la echipa cu care lucrezi. Este esențial să ai o echipă de angajați cu înaltă calificare.

 • Procese 

Sistemele și procesele pe care le folosești pentru a crea produsele, a le livra și a oferi asistență continuă vor aduce constant rezultate bune afacerii tale.

Oferind un exemplu mai specific, oamenii caută siguranță în ceea ce le oferi, iar livrarea poate fi un punct cheie. Cum ajung produsele la ei? Poți folosi o folie cu bule, astfel poți proteja produsele fragile împotriva șocurilor, zgârieturilor, presiunii, umezelii și temperaturilor extreme.

Folie Cu Bule De Aer Mici, 2 Straturi, 50 g/mp, 1m x 50ml (50mp)

 • Physical evidence (dovada fizică)

La acest aspect este importanta de luat in considerare dovada fizica a faptului ca serviciul a fost livrat, indiferent de specificul companiei. Consumatorii doresc să construiască relații autentice.

Atât dovezile fizice, cât și cele psihologice ar trebui să fie disponibile și evidente. Modul în care ești perceput este crucial pentru succesul tău general.

Analiza mixului de marketing

Sursa foto: vecteezy

Mixul de marketing reprezintă un cadru esențial în strategia unei companii, indiferent de natura activității acesteia, fie că furnizează produse sau servicii. În continuare, o să facem analiza mixului de marketing, aplicabilitatea și modul în care acest funcționează în diverse contexte concrete.

 • Vânzarea de produse fizice

Dacă compania ta comercializează produse fizice, mixul de marketing este de o importanță vitală. Dezvoltarea produsului, stabilirea prețului corect, alegerea canalelor de distribuție și promovarea eficientă sunt fundamentale pentru succesul vânzărilor. De exemplu, analiza ciclului de viață al produsului este esențială pentru a adapta strategiile de marketing și a menține relevanța produselor pe piață.

Livrarea este, de asemenea, un punct foarte important de atins în vânzarea de produse fizice. Aceasta reprezintă imaginea afacerii tale și siguranța pe care o oferi cumpărătorului. Poti folosi pungi de curierat care sunt prevazute cu buzunar pentru introducerea AWB-ului, astfel evitand pierderea coletului.

Set 100 bucăți Pungi Curierat FB01+ Cu Buzunar AWB, 175x255+50mm, 60my

 • Oferirea de servicii

Pentru companiile care oferă servicii, mixul de marketing este la fel de important. Deși elementele de bază pot fi similare (calitatea serviciului, prețul, promovarea și plasarea), există unele diferențe în abordare. De exemplu, promovarea unui serviciu poate implica demonstrații practice, oferirea de garanții sau recomandări de la clienți mulțumiți.

 • Industria digitală

În cazul companiilor din industria digitală, cum ar fi cele care oferă produse software sau aplicații online, mixul de marketing este la fel de crucial. Aici, plasarea și distribuția sunt adesea digitale, iar promovarea se bazează pe marketingul online, SEO și campanii de publicitate pe internet.

Factori de influență ai mixului de marketing

Sursa foto: mayple

Mixul de marketing, bazat pe cei 4P sau 7P, nu reprezintă întotdeauna o soluție infailibilă. 

Există o serie de factori de influență ai mixului de marketing care pot modela abordarea, factori care pot fi interni sau externi și care necesită o atenție specială în procesul de planificare și implementare a strategiilor de marketing.

Factori interni:

 • Planificarea produsului
 • Preț
 • Branding
 • Vânzarea personală
 • Vânzări promoționale
 • Distribuție fizică
 • Cercetare de piața

Factori externi:

 • Comportamentul de cumpărare al consumatorului
 • Comportamentul comerciantului
 • Comportamentul concurenței directe
 • Comportamentul guvernamental

Strategii ale mixului de marketing

Sursa foto: ifranchise.ph

Când vorbim de strategii ale mixului de marketing, vizăm fiecare element al acestuia: produsul, prețul, plasarea și promovarea. Aici sunt câteva strategii specifice legate de fiecare componentă a mixului de marketing:

 • Strategii pentru produs

Produsele trebuie constant modificate sau îmbunătățite pentru a fi în pas cu evoluțiile tehnologice sau cu cerințele pieței. Este important să adaptezi constant produsele, astfel încât să răspunzi preferințelor individuale ale clienților.

 • Strategii pentru preț

Pretul trebuie stabilit în concordanță cu prețurile competitorilor pentru a câștiga avantaj în piață. Poti folosi prețuri flexibile în funcție de cerere, timp sau alte variabile pentru a maximiza veniturile.

 • Strategii pentru plasare

Trebuie să identifici și să utilizezi noi canale pentru a crește acoperirea pieței și a ajunge la un număr mai mare de clienți. Este necesar să selectezi cu atenție distribuitorii sau locațiile pentru a controla calitatea și prezența produsului pe piață.

 • Strategii pentru promovare

Este necesară utilizarea diferitelor platforme online pentru a ajunge la publicul țintă prin campanii de publicitate, social media, conținut relevant și altele. Creează un conținut util și valoros pentru a educa și a atrage clienții în moduri non-invazive.

Aceste strategii pot varia în funcție de obiectivele companiei, a pieței țintă și a resurselor disponibile. O abordare eficientă a mixului de marketing implică adaptarea și implementarea unor strategii specifice care să se potrivească contextului și obiectivelor companiei.

Mixul de marketing vs. Growth Hacking

Sursa foto: kyanon.digital


Mixul de marketing este uneori considerat un sistem vechi în gândirea strategică a marketingului. Cu toate acestea, este important să înțelegi că, oricât de moderne ar fi canalele de promovare folosite sau cât de inovatoare ar fi produsele și serviciile noastre, strategiile de marketing se bazează mereu pe principii consacrate de mult timp.
Astfel, chiar dacă Growth Hacking-ul este o abordare modernă și extrem de creativă în gestionarea strategiilor de marketing ale unei companii, este strâns legat de mixul de marketing.

Iată și câteva diferențe concrete între acestea:

 • Mixul de marketing este o abordare strategică, în timp ce Growth Hacking se concentrează pe metode neconvenționale și soluții rapide pentru creștere;
 • Mixul de marketing se bazează pe planificare și strategie pe termen lung, pe când Growth Hacking este mai orientat spre rezultate imediate și optimizare rapidă;
 • Mixul de marketing se referă la tactici de marketing tradiționale și bine stabilite, pe când Growth Hacking implică adesea tehnici inovatoare și neconvenționale pentru a obține creștere rapidă.

Ambele abordări sunt utile și pot fi aplicate în funcție de obiectivele și resursele companiei tale, însă diferă în ceea ce privește strategia, timpul de implementare și rezultatele vizate.

Astăzi, consumatorii sunt mai puternici ca niciodată, având așteptări mai ridicate de la mărcile pe care le consumă. Ei caută conținut relevant, ușor de utilizat și o ofertă de produse care să se alinieze așteptărilor lor.

Cu alte cuvinte, dacă poți furniza exact ceea ce consumatorii doresc și dacă aduci un plus de valoare și îmbunătățiri semnificative din viața lor, vei obține cele mai bune rezultate.

Succesul nu este doar rezultatul aplicării teoriilor standard, ci mai degrabă rezultatul adaptării și îndeplinirii profundelor dorințe și nevoi ale consumatorilor.