Coletele pe care le trimiți în scop personal sau profesional trebuie să ajungă la destinatar în deplină siguranță. Și pentru ca aceasta să se întâmple, ai nevoie să cunoști toate informațiile necesare despre cum se trimite un colet, ce produse nu ai voie să trimiți, care sunt cele mai bune modalități de livrare, ce să eviți când pregătești un colet și alte informații utile pe care le găsești în acest articol.
Ce este un colet si ce poate contine?
Un colet este un pachet pe care tu, în calitate de persoană fizică sau deținător al unui magazin (fizic sau online) îl trimiți la un destinatar, fie persoană fizică sau juridică.
Un colet poate avea diferite forme și dimensiuni, împachetat în diferite moduri, cu o mulțime de materiale de ambalare și umplere pentru a se asigura transportul în cele mai sigure condiții.
Și pentru ca tu să-ți faci o idee despre ce poate conține un colet, iată ce bunuri să expediezi printr-un colet.
Obiecte handmade, aparate electronice, electrocasnice, gadget-uri, alimente neperisabile, piese auto, jucării etc.
Ce îți este interzis să trimiți într-un colet?
Te rugăm să reții faptul că firmele de curierat au propriul regulament și condiții, astfel că atunci când vrei să trimiți un colet, informează-te înainte pe site-ul firmei de curierat cu care alegi să colaborezi pentru a evita orice neplăcere.
De pe colete-online.ro aflăm că următoarele bunuri și substanțe sunt interzise: animalele vii sau moarte, cenușa rezultată în urma decesului și incinerării unei persoane, arme de foc sau muniție, substanțe explozive, pietre și bijuterii prețioase, lingouri, tablouri de valoare, blănuri, ceasuri, bani, opere de artă, droguri, substanțe toxice, inflamabile, radioactive.
La acestea se pot adăuga alte bunuri și substanțe în funcție de legislația în vigoare și condițiile firmei de curierat.
Cum pregatesti coletul pentru trimitere?
Dacă îți amintești, mai sus spuneam că înainte de a pregăti un colet este foarte important să-ți alegi o firmă de curierat și să accesezi pagina web pentru a afla care sunt condițiile de împachetare, precum și ce este interzis să trimiți.
Acum să răspundem la întrebarea ‘’cum trimit un colet’’. Fiecare produs/obiect este ambalat într-un anume mod. De exemplu, obiectele fragile sunt împachetate în mod diferit de obiectele mai puțin fragile. Sticla este împachetată în mod diferit de cărți.
Iată cum arată ambalajul ideal pentru livrarea produselor tale, tipurile de ambalaje și cum acestea pot influența decizia de cumpărare a clientului.
Mai jos vom explica în detaliu cum să împachetezi un colet pentru ca acesta să ajungă intact la destinatar.
Ambalarea corespunzatoare a coletului
Înainte de a detalia cum se ambalează produsele/obiectele pe care le trimiți prin colet, vrem să-ți amintim faptul că orice colet trece prin mai multe etape de când pleacă de la tine. Ce înseamnă asta? Că este necesar să te asiguri că l-ai împachetat foarte bine.
Coletul poate va fi transportat în mai multe vehicule, manipulat de mai multe mâini, este sortat cu alte mii de colete, și este posibil să se deterioreze. De aceea îți recomandăm să folosești materiale de ambalare cât mai rezistente, și mai ales de umplere în special atunci când conținutul este fragil.
Cum ambalezi produsele/obiectele în funcție de categorie?
- Pentru obiectele din sticlă trebuie să folosești ori o cutie din lemn sau un carton presat. Oricare ar fi alegerea, trebuie să adaugi material de umplere în interior pe toate laturile cutiei/cartonului.
- Pentru expedierea sticlelor ce conțin sucuri/băuturi, se folosesc cutii din lemn sau carton presat, de asemenea, umplut conținutul cu cât mai mult material de umplere. În cazul mai multor sticle, ambalează-le pe fiecare în parte folosind folie cu bule pentru a evita spargerea acestora.
- Piesele de mobilier se vor ambala în cutii din lemn sau carton presat, de asemenea cu material de umplere pe toate laturile.
- Pentru expedierea articolelor vestimentare folosește cutie din carton sau folie/rafie.
- Pentru tablouri se vor folosi aceleași materiale de ambalare ca în situația obiectelor din sticlă. Amintește-ți că tablourile de valoare sunt interzise la expediere, așa că la acest subpunct ne referim la tablourile obișnuite.
- Obiectele electronice/electrocasnice vor fi împachetate în ambalaje din carton foarte bine protejate atât în exterior, cât și în interior, cu materiale de umplere pe toate laturile, cu mențiunea FRAGIL.
Dacă trimiți un produs nou, este necesară cutia originală a producătorului.
- Hrana pentru animăluțe se transportă în cutii din carton sau sac de rafie.
Iată și câteva recomandări de care trebuie să ții cont atunci când ambalezi un colet:
- În funcție de conținutul expediat, asigură-te că dimensiunea coletului este în concordanță cu acesta. De exemplu, nu alege o cutie prea mare pentru obiecte mici.
- Dacă expediezi obiecte fragile, plasează-le în centrul cutiei și folosește material de umplere în spațiul rămas, astfel încât să se evite deplasarea în interior.
- Asigură produsele/obiectele expediate în special dacă acestea au o anumită valoare pentru tine sau trimiți o cantitate mai mare.
- Dacă folosești o cutie veche, elimină orice etichetă și asigură-te că nu este deteriorată.
- Sigilează cutia cu minim 3 straturi de bandă adezivă.
Ce sa eviti cand pregatesti un colet?
Să nu permiți vizualizarea conținutului sau accesul la acesta, iar pentru asta nu trebuie să folosești folie transparentă.
Reține că mențiunea FRAGIL nu te asigură că produsul nu se va deteriora. Este doar pentru manipularea cu mai mare grijă de către persoanele care au această atribuție.
Verificarea continutului coletului inainte de trimitere
Asigură-te că respecți regulile firmei de curierat cu care ai ales să expediezi coletele, iar înainte de a le împacheta verifică de mai multe ori dacă produsele/obiectele sunt împachetate corespunzător, au suficient material de umplere, sticlele sunt perfect etanșe și împachetate individual.
Cum alegi metoda de trimitere a coletului?
De modul în care alegi să trimiți coletele va depinde starea acestuia când ajunge la destinatar.
Metodele de trimitere a coletului disponibile
În primul rând expedierea unui colet se poate face la nivel național și internațional, iar în funcție de acestea există diferite metode de trimitere a unui colet.
Majoritatea firmelor de curierat asigură expedierea coletelor și în alte țări de pe teritoriul Europei, dar și pe alte continente.
Din nou venim și îți spunem că înainte de a expedia un colet, este indicat să te informezi la acea firmă cu care ți-ai propus să colaborezi.
În funcție de locație, de urgența expedierii, tipul de colet pe care-l expediezi, dar și de alți factori, fiecare companie de curierat asigură diferite tipuri de servicii, la diferite tarife.
Dacă nu vrei să alegi o firmă de curierat poți expedia un colet cu Poșta Română.
Pe site-ul instituției, www.posta-romana.ro sunt prevăzute clar toate condițiile de expediere a coletelor.
De exemplu, în funcție de format există colete standard și colete voluminoase, fiecare cu o dimensiune și greutate minimă și maximă admisă.
Un colet standard este definit de către Poșta Română ca o trimitere poștală ce conține bunuri cu sau fără valoare comercială, care trebuie să aibă o dimensiune minimă de 9x14 cm și maximă de 70x70x70 cm, iar greutatea maximă acceptată este 10 kg.
În schimb, un colet voluminos este definit ca și cel standard, iar dimensiunea minimă este 70x70x70 cm, cea maximă 2 m pentru una dintre dimensiuni sau 3 pentru suma lungimii. Greutatea maximă în acest caz este de 15 kg în cazul unui colet obișnuit și 20 pentru cele indivizibile.
Dacă ai nevoie și de alte informații despre condițiile de expediere prin Poșta Română consultă aici.
Alegerea metodei potrivite de trimitere a coletului
Alegerea metodei potrivite depinde de locul în care vrei să ajungă coletul, cât de repede și de recenziile pe care o firmă de curierat le-a primit de-a lungul timpului. De aceea, îți recomandăm să accesezi site-ul fiecărei firme care în mod normal ar trebui să aibă un link de trimitere către conturile social media unde poți vedea dacă oamenii sunt mulțumiți de serviciile lor sau nu.
Ambalare.com îți oferă materiale de ambalare, la prețuri avantajoase
Îți stăm la dispoziție cu materiale de ambalare pentru orice tip de colet, inclusiv pentru paleți.
Fie că ești persoană fizică sau juridică, fie că expediezi colete personale sau clienților tăi, noi te putem ajuta cu materiale de ambalare pentru toate tipurile de colete.
Avem folie cu bule de aer și folie stretch potrivite pentru protejarea conținutului unui colet, dar și pentru ambalarea paleților. Benzi de legat pentru sigilarea perfectă și transportul în siguranță a coletelor/paleților, dar și plicuri, etichete, pungi, dispozitive și accesorii și multe alte produse pentru expedierea în deplină siguranță a coletelor tale.
Sursă info:
https://www.colete-online.ro/info/packaging
https://www.eurosender.com/blog/ro/pregatire-colet-expediere/
https://www.fancourier.ro/coletul-perfect/
https://www.posta-romana.ro/a255/servicii-expeditori/colete/in-romania/colete-interne.html
Sursă foto: unsplash/Maarten van den Heuvel