
Promovarea online este cea mai complexă metodă de promovare a unui serviciu sau a unei afaceri. Dacă până acum ani buni, promovarea se făcea prin anunțuri la ziar, broșuri și flyere împărțite pe stradă, acum internetul este la putere din acest punct de vedere. Promovarea clasică nu a dispărut de tot, dar nu mai este la fel de eficientă, acum când orice informație îți dorești o găsești după câteva click-uri.
Ce este promovarea online?
Promovare online este termenul care adună laolaltă toate tehnicile prin care o afacere se face cunoscută pe internet, atarge clienți, devine vizibilă, vinde produse sau servicii și scoate pe piață un brand.
Strategia marketing-ului digital, cum mai este denumit acest tip de promovare, se structurează pe diverse rețele sociale, prin Google Ads, optimizare SEO, email marketing, reclame plătite, articole de blog. Aceste căi sunt alese în funcție de rezultatul dorit, publicul țintă și tipul afacerii sau produsul promovat.
De exemplu, dacă ai un magazin online prin care vinzi produse de ambalare, nu o să targetezi publicul de sub 15 ani sau cel care lucrează în domeniul de beauty.
De ce este importanta promovarea online?
Sursa foto: freepik.com
Promovarea online a unui produs sau serviciu este nu doar importantă, ci vitală pentru supraviețuirea afacerii. Internetul este locul unde se caută acum orice informație: de la prognoza meteo la blugi mărimea 34, la folii cu bule.
Folie Cu Bule De Aer Mici, 2 Straturi, 50 g/mp, 1m x 50ml (50mp), Eco
Ar fi foarte greu să cauți orice mic produs de care ai nevoie prin magazine, pentru că ai pierde foarte mult timp, oferta nu este atât de variată, așa că ai mari șanse să nu găsești ceea ce cauți.
Prin promovare produse online ai acces la un public mult mai larg. Produsele tale pot fi cumpărate de oricine din țară sau străinătate, nu doar de cei care ajung într-un magazin fizic.
Publicul țintă este foarte bine ales și delimitat, pentru ca mesajul tău să ajungă exact la cei interesați de produs sau serviciu. Targetarea se face în funcție de interese, comportament, navigare, vârstă, locație, etc, astfel că mesajul va ajunge la acea categorie de persoane cel mai probabil interesată de produsul tău.
Promovarea servicii firma online aduce mult mai multă vizibilitate brand-ului tău. Dacă ești o prezență constantă în online vei deveni mult mai cunoscut și recunoscut, deci vei avea vânzări mai mari.
Măsurarea și analiză- în urma campaniilor de promovare din online poți analiza o serie de date: interacțiunea oamenilor cu reclamele tale, cu produsul, rata de conversie, cât timp au petrecut pe site, o mulțime de alte informații. Acestea îți vor folosi apoi la restructurarea campaniilor și adaptarea lor la cerințele publicului țintă.
Comportamentul consumatorilor- clienții petrec cel mai mult timp în online atunci când caută să cumpere ceva sau să se informeze. Este esențial să fii acolo unde caută ei. Identifică aceste nevoi în funcție de ceea ce vinzi. Nu promova benzi de legare pe grupurile de medici, pentru că nu o fie interesați. Targetează firmele de curierat, cei care vând produse mari ce au nevoie de ambalare, etc.
Bandă PP (polipropilenă) ALBĂ 9 mm x 0.50 mm, 4000 m/rolă, tub 200 mm
Top strategii si metode de promovare online
Sursa foto: unsplash.com
Pentru a avea o strategie de promovare online eficientă, aceasta trebuie să fie împărțită pe mai multe metode specifice care nu se exclud una pe cealaltă, ci dimpotrivă, se completează foarte bine.
Iată un top 10 metode de promovare online care îți vor face mai cunoscute produsul sau afacerea:
1- Site optimizat- site-ul este primul contact pe care clientul îl are cu produsul tău, indiferent cum ajunge acolo. Este absolută nevoie ca acesta să fie accesibil cu un meniu intuitiv, iar mai apoi cu un proces de achiziție cât mai aerisite, ușor de parcurs. Altfel clientul va rămâne la stadiul de vizitator unic pentru că nu va dori să piardă mult timp până găsește ceea ce caută.
2- Optimizare SEO- pe site clientul ajunge, cel mai probabil, printr-o căutare pe Google. Pentru ca site-ul tău să fie primul în rezultate, folosește-te de SEO. Lucrează cu profesioniștii care fac aceste optimizări prin cuvinte cheie care sunt tastate în motoarele de căutare. Ele sunt introduse în diverse articole pentru ziare online, blog. De exemplu, dacă cineva va căuta plicuri cu bule, căutarea să îl ducă spre produsele tale.
Set 100 bucăți Plicuri cu Bule Antișoc D14 Maro, 200x275+50mm, Plic cu Lipire Autoadezivă
3- Publicitate pe motoarele de căutare- Google Ads este cea mai eficientă metodă prin care se lansează campanii plătite pentru produse. De exemplu, dacă cineva va căuta pungi de hârtie, site-ul ambalare.com ar trebui să fie primul din lista de rezultate.
Set 300 bucăți Pungi Hârtie 32x16x39 cm, Kraft, Mâner Plat
Tot în această categorie intră re-targetarea utilizatorilor care au vizitat site-ul, dar nu au realizat o achiziție, prin anunțuri personalizate.
4- E-mail marketing- această metodă de promovare este una din cele mai apreciate, pentru că nu este deloc intruzivă. Mailurile pot fi citite oricând destinatarul lor are timp sau chef. Campania însă trebuie gândită foarte bine, în funcție de obiectivul propus. Potențialilor clienți, care doar au vizitat site-ul, le vor fi trimise e-mailuri generale, despre produsele vândute, iar celor care au intrat pe site și nu au cumpărat e-mailuri de reamintire, la fel și celor care au lăsat produse în coș.
5- Marketing pe rețele sociale- și aici rezultatele sunt foarte bune. Facebook și Instagram Ads ajung la companiile și persoanele interesate de produsele tale, pentru că aceste platforme permit targetarea precisă.
Foarte bine vor prinde campaniile gratuite pe grupurile de interes pentru produsele tale. Pe Linkedin vei găsi o comunitate mai restrânsă, dar care îți poate deveni partener de afaceri. Și asta pentru că este mai probabil să găsești o companie de curierat care are nevoie de imprimante pentru etichete și etichete.
Imprimantă etichete autocolante TSC TE200, 203 DPI, USB
6- Marketing afiliat - te afiliezi cu alte companii care comercializează produse similare și le oferi un procent din vânzări. Trebuie cercetată piața foarte bine în acest caz, pentru a te asigura că cei cu care te afiliezi îți deschid o piață pe care tu altfel nu ai putea intra.
7- Video marketing- creează conținut pe pagina ta și folosește-te și de alte canale de acest fel pentru a demonstra calitatea produselor. De exemplu, poți filma metoda de ambalare și lipire a unui plic în câteva secunde, procesul de producție, etc.
8- Oferte pentru atragerea de noi clienți sau pentru fidelizarea celor existenți. Atunci când vine vorba despre o ofertă, cei care doresc să cumpere sunt mult mai tentați să o facă. Fie că este vorba despre o reducere de preț, fie de pachete promoționale, sunt mereu o bună metodă de promovare. Alege o astfel de metodă, incluzând în apt 2-3 obiecte care trebuie folosite împreună, oferta fiind mai tentantă așa.
Tensioner + Rolă PP 16 x 0.7 mm x 1400 m + Capsator 16 mm + 800 Capse 16 mm
9- Marketplace-uri și Platforme B2B- înregistrează-te pe platforme internaționale, relevante pentru industria în care vinzi, pentru a atrage clienți noi, care caută soluții pentru afacerea lor. Pentru ca produsele tale să fie atrăgătoare și ușor de ”descoperit” pentru vorbitorii de orice limbă, crează un catalog digital ușor de accesat și de partajat pe site-uri B2B sau prin email marketing.
10- Content marketing- este o campanie gratuită, pentru că înglobează mai toate metodele de transmitere de conținut: știri, postări pe blog, ghiduri de cumpărare, seminarii sau cursuri online, studii de caz, infografice, iar lista e lungă, în funcție de ceea ce îți dorești să promovezi. Este foarte important însă ca acesta să fie unul de calitate, simplu, accesibil oricui.
Sfaturi pentru promovare online care aduc rezultate
Sursa foto: blog.hubspot.de
Promovarea online este poate cea mai complexă metodă de promovare a unei afaceri și cea mai importantă parte din strategia de marketing.
Pentru asta are nevoie și de un buget pe măsură. Stabilește prioritățile, obiectivele pe care vrei să le atingi și în funcție de asta calculează și apoi alocă bugetul.
Stabilește publicul țintă. Este foarte importantă această etapă, pentru ca mesajul tău să ajungă acolo unde trebuie, la cei care pot deveni clienți pentru că au nevoie de produsul tău sau sunt interesați de el. Dacă nu este targetat bine acest aspect, mesajul nu va avea niciun impact pentru că nu va fi văzut de cei interesați, iar asta va cheltui bani inutil.
Iar apoi vine rândul să stabilești care tehnici de promovare online se potrivesc cel mai bine cu produsul sau afacerea. Începe cu campaniile gratuite sau cu cele care costă mai puțin, pentru a testa mai întâi piața. Apoi, în funcție de buget, poți trece la tehnici mai complexe.
Procesul de promovare online nu este atât de dificil odată ce l-ai înțeles și ai văzut care metode dau randament pentru tine, pentru că nu există o rețetă universală care să funcționeze la fel pentru toată lumea.
Lasa un comentariu