
Dacă ai o afacere și vrei să o promovezi în mediul online, află că ai toate motivele să o faci. Rețelele de social media s-au dezvoltat masiv în ultimii ani și îți oferă posibilitatea de le arăta oamenilor, activitatea și produsele tale doar printr-un click. Cu ajutorul strategiilor de marketing online poți profita de rețelele digitale și de dispozitivele electronice pentru a promova un produs sau un serviciu.
Dacă vrei să afli cum poți să te folosești de acesta în promovarea afacerii tale, citește în continuare articolul de mai jos. Am pregătit pentru tine cele mai bune tactici și strategii de vânzare ale produselor/serviciilor tale.
Ce este marketingul online?
Ești la început de drum în acest domeniu și te-ai întrebat mereu ce este marketingul online, dar în special cum poate fi acesta de folos afacerii tale? Marketingul online este arta și știința de a vinde produse și servicii prin intermediul internetului. Această artă implică găsirea unor strategii care să atragă piața țintă și să se traducă în vânzări, iar știința constă în cercetarea și analiza necesare pentru a măsura succesul acestor strategii în timp.
Marketingul online utilizează mijloace digitale, online și electronice pentru a transmite un mesaj clienților actuali sau potențiali. Astfel, acest mesaj poate fi creat sub forma unei imagini, a unui text sau a unui videoclip și distribuit pe orice platformă socială. Acesta poate fi simplu ca un flux de social media sau ar putea fi complex ca o strategie amplă și cuprinzătoare care să cuprindă mai multe moduri printre care: social media, newsletters prin e-mail, site-uri web și alte canale populare.
Tipul de marketing potrivit pentru afacerea ta va depinde, printre altele, de natura business-ului tău, de obiceiurile și datele demografice ale pieței în care activezi și bineînțeles de bugetul disponibil.
Realizarea studiilor de piață te vor conduce la strategia sau combinația de strategii potrivite pentru ofertele tale, iar măsurătorile detaliate ale performanței îți vor indica ce strategii sunt cele mai de succes pentru tine și viitorul afacerii tale.
De ce este important marketingul online pentru un business?
De ce este important marketingul online? Ei bine, există o mulțime de motive pe care le vom explora în continuarea acestui articol pentru a observa cum te poate ajuta acesta să ajungi la un public mai larg și să crești gradul de conștientizare a brandului tău.
Toate motivele pe care le enumerăm aici, dacă sunt aplicate corect, ar trebui să te ajute în atragerea de clienți și să-ți stimuleze vânzările viitoare.
Perfect pentru creșterea și conștientizarea brandului
Marketingul online pregătește terenul de joc și îți permite să concurezi cu branduri mai mari din sectorul tău de activitate. Internetul găzduiește zilnic o sursă uriașă de potențiali clienți, așa că, prin poziționarea corectă a afacerii tale pe rețelele sociale poți targeta mult mai multe persoane decât a-i face-o în mod normal.
Folosind diferite canale de marketing online, brandul tău va crește și va deveni mai recunoscut, ajutând și la creșterea gradului de conștientizare cu privire la ceea ce faci și la produsele sau serviciile pe care le aduci în fața clienților.
Poți targeta clienți online
Studiile ne arată că în ianuarie 2023, existau 5,16 miliarde de utilizatori de internet la nivel mondial ceea ce înseamnă că există miliarde de oameni care ar putea fi interesați de produsele și serviciile tale.
Potențialii clienți sunt online și așteaptă să descopere produsele și serviciile tale, iar o bună strategie de marketing online te va ajuta să explorezi acest potențial. Cu cât brandul tău primește mai multă expunere, vei începe și să atragi clienți noi.
Majoritatea oamenilor folosesc acum internetul pentru a afla despre afaceri, produse sau servicii. Fii conștient de puterea acestuia și crește-ți prezența online.
Un randament bun al investițiilor
Marketingul digital îți permite să urmărești și să analizezi performanța campaniilor de zi cu zi, pentru a te asigura care canale sunt performante și care sunt cele care au probleme. Acest lucru va fi de folos în optimizarea bugetele campaniilor pentru un randament ridicat al investițiilor viitoare.
Prețurile sunt accesibile
Este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor decât metodele tradiționale de marketing, ceea ce este ideal pentru întreprinderile care au fonduri și resurse limitate. Totodată, acesta îți oferă control complet asupra modului în care îți cheltuiești banii, vizând anumite fluxuri de marketing în funcție de nevoile tale.
Un exemplu aici ar putea fi Google Ads care te ajută în promovarea afacerii tale. Acesta îți permite să fii flexibil cu banii, pivotând către diferite strategii de marketing atunci când este necesar. Acest lucru reduce riscul de a irosi finanțe prețioase și asigură o alocare eficientă a banilor tăi.
Este măsurabil
Un alt motiv pentru care marketingul online este important și superior tehnicilor tradiționale de marketing este faptul că poate fi măsurabil. Cu ajutorul platformelor online ai acces la o sursă uriașă de date și măsurători, fie că este vorba de impresii, vizualizări, timp petrecut pe o pagină, rată de clickuri etc.
Acest lucru înseamnă că poți vedea date exacte, dar și modul în care evoluează brandul tău în timp real. Această funcție este de neprețuit atunci când vine vorba de evaluarea performanței strategiei de marketing a brandului tău, deoarece îți permite să realoci timp și bani în alte domenii dacă o anumită campanie este neperformantă.
Mai rapid și mai eficient
Implementarea strategiilor de marketing online este mult mai rapidă și mai eficientă deoarece poți începe procesul imediat.
Chiar dacă banii sau resursele îți sunt limitate, există totuși lucruri pe care le poți face pentru a începe să acționezi și pentru a contribui la îmbunătățirea prezenței online a brandului tău, cum ar fi creșterea frecvenței postărilor în social media și implementarea unor elemente de bază de SEO pe site-ul tău.
Acestea sunt doar o parte din avantajele pe care ți le poate oferi marketingul online. Important este să faci primul pas spre acesta, iar apoi vei ști pe parcurs cum să îmbunătățești întregul proces, astfel încât să ajute la dezvoltarea afacerii tale.
Beneficiile marketingului online pentru un business
Marketingul online este un ecosistem complex de tehnici și metode care te pot ajuta în dezvoltarea afacerii tale. Dar oare care sunt cele mai importante beneficii pe care le oferă marketingul online unei afaceri cu produse sau servicii?
În continuarea acestui articol ți le vom prezenta pe cele mai avantajoase:
- Ai multe modalități prin care să-ți dezvolți și să-ți prezinți expertiza
- Poți utiliza marketingul online pentru a construi relații puternice
- Poți targeta specific audiența care te interesează
- Marketingul online nu este constrâns de zona geografică sau de fusul orar
- Cumpărătorii se interesează de o firmă sau un produs pe internet
Pentru cumpărătorii de servicii și produse de calitate, cel mai important factor în selectarea unui furnizor este expertiza. Web-ul este o platformă atât de puternică, deoarece îți permite să utilizezi conținutul pentru a transmite mesajul și a-ți demonstra expertiza în subiecte relevante pentru publicul tău țintă.
Blogging-ul, social media și toate ramurile ei îți oferă posibilitatea de a informa publicul pe subiecte din aria lor de interes, iar tu poți profita de acest avantaj pentru a-ți prezenta expertiza.
Îți permite să dezvolți noi relații într-un mod specific, ceea ce era imposibil în trecut. Spre exemplu, marketingul prin e-mail, direcționarea frazelor de cuvinte cheie și alte strategii te pot ajuta să transmiți un mesaj personalizat cu precizie către 100 de întreprinderi care fac parte din publicul tău țintă.
Grupurile LinkedIn te pot ajuta și ele pentru a dezvolta noi conexiuni și pentru a conversa cu alți lideri din aceeași industrie sau din industrii conexe într-un mod continuu.
Așa cum poți construi relații într-un mod specific, marketingul online îți permite să-ți targetezi specific audiența transmițând mesajul doar publicului care are nevoie de serviciile sau produsele tale. Poți face acest lucru cu costuri relativ reduse, vizând cuvinte-cheie în postările de pe blogurile educaționale, activând în grupuri sau folosind hashtag-uri reprezentative pentru piața în care activezi pe rețelele sociale.
Tehnicile de marketing online pot fi utilizate într-un mod asincron, ceea ce înseamnă că publicul tău nu trebuie să fie constrâns de zona geografică.
Pentru a întâlni un potențial client față în față, trebuie să călătorești și să vă sincronizați programele, cu toate cheltuielile pe care le poate implica acest lucru. Dar cu ajutorul internetului poți face asta online stabilind o întâlnire sau un webinar de prezentarea a produselor și serviciilor online.
Un alt avantaj al acestei asincronizări este acela că dă posibilitatea publicului tău să se implice în mesajul transmis de tine în termenii lor proprii. Aceștia pot afla despre expertiza ta în ritmul lor prin intermediul blogului tău sau al prezenței în social media, iar atunci când sunt pregătiți să îți exploreze produsele sau serviciile, știu unde să te găsească.
Studiile efectuate arată că, cumpărătorii verifică cel mai des credibilitatea unui brand, online. Asigură-te că ești prezent online, iar imaginea brandului tău este una foarte bună, pentru a le atrage atenția potențialilor cumpărători.
Tehnici si strategii de marketing online
O strategie eficientă de marketing te ajută să stimulezi creșterea afacerii prin extinderea și consolidarea angajamentului clienților în cele mai competitive platforme online.
În continuare îți vom prezenta cele mai bune tehnici și strategii de marketing online de care să ții cont în dezvoltarea afacerii tale.
Termenul de strategie de marketing digital este adesea confundat cu alte concepte conexe. O adevărată strategie de marketing este un plan de joc cuprinzător care descrie modul în care vei ajunge la publicul țintă și îl vei transforma în clienți. Aceasta servește ca un plan care să te ghideze către obiectivele unice de marketing ale afacerii tale.
Tacticile de marketing sunt acțiunile specifice pe care le vei întreprinde pentru a-ți pune în aplicare strategia de marketing. Acestea pot include:
- Scrierea de articole pe blog
- Răspunsul la clienți pe rețelele de socializare
- Trimiterea de e-mailuri
- Realizarea reclamelor
În altă ordine de idei, există multe strategii de marketing online. Unele oferă rezultate mai bune decât altele, așa că alege-le pe cele mai potrivite pentru afacerea ta și nișa în care activezi.
Instrumente de marketing online
Aceste instrumente sunt concepute pentru a păstra lucrurile organizate, permițându-ți să faci personalizările necesare ori de câte ori este nevoie.
Iată aici cele mai bune instrumente de marketing online care astăzi oferă rezultate:
MailChimp
MailChimp este un instrument de publicitate socială și de marketing prin e-mail, conceput pentru a orchestra și automatiza campaniile de marketing.
În prezent acesta este unul dintre cele mai bune instrumente de marketing digital pe care le poți obține pentru a-ți îmbunătăți campaniile și pentru a urmări traficul generat.
Google Analytics
Google Analytics este un alt instrument puternic care te poate ajuta în numeroase decizii de marketing. Utilizând nenumăratele informații despre datele pe care le oferă Google Analytics, specialiștilor în marketing le este mult mai ușor să înțeleagă direcțiile necesare de urmat, în cazul modificărilor și schimbărilor aduse site-ului web.
Tot ce trebuie să faci este să instalezi Google Analytics pe site-ul tău și sunteți gata de analiză.
Google Ads
Google Ads poate funcționa pentru aproape orice afacere; nu contează dacă este mică, medie sau mare. Deși mulți oameni cred că Google Ads este prea scump, acesta este unul dintre cele mai puternice instrumente care te poate ajuta în dezvoltarea afacerii tale.
Este important de reținut că unele instrumente vor funcționa mai bine pentru diferite afaceri, în funcție de obiectivele specifice și de publicul țintă. Cheia este să experimentezi și să găsești combinația potrivită de instrumente care funcționează cel mai bine pentru afacerea ta.
Greseli de evitat in marketing online
În ziua de azi, promovarea produsului sau serviciului tău în mediile online a devenit o necesitate. Multe întreprinderi din toate industriile folosesc marketingul digital pentru a avea un impact în această eră digitală și pentru a atrage mereu clienți noi. Totuși există și greșeli pe care e bine să știi să le eviți în marketingul online.
Citește în continuare deoarece vom enumera mai jos câteva greșeli pe care să le eviți.
Te concentrezi doar pe reclame plătite
De obicei brandurile investesc în reclame plătite pentru a atrage mai mult trafic pe site-ul lor într-un timp scurt. De ce? Pentru că generarea de lead-uri prin căutări organice este comparativ mai lentă și este nevoie de timp pentru ca site-ul web să se claseze pe pagina de rezultate a motoarelor de căutare.
Chiar și așa, concentrarea doar pe anunțurile plătite, cum ar fi pay-per-click (PPC) sau social media marketing (SMM) pentru generarea de lead-uri poate fi extrem de dificilă, deoarece succesul acestor campanii depinde de factori externi, cum ar fi strategia competitorilor, cercetarea cuvintelor cheie etc. În plus ține cont de faptul că, anunțurile plătite sunt comparativ mai costisitoare decât alte strategii de marketing digital.
Nu folosești social media la potențialul maxim
Platformele de social media precum Facebook, Instagram și LinkedIn oferă companiilor multe oportunități de a intra în contact direct cu publicul țintă. Cu toate acestea, nu toate businessurile pot avea succes pe social media. În principal pentru că majoritatea companiilor nu au o strategie adecvată. Acestea nu sunt consecvente cu postările lor din social media, nu răspund la majoritatea comentariilor utilizatorilor și fac multe alte greșeli. Acest lucru duce la o prezență negativă în social media și acest lucru se va observa curând.
Nu investești în email marketing
Marketingul prin e-mail este una dintre cele mai populare strategii de marketing online. În principal pentru că te ajută să te conectezi cu utilizatorul la nivel personal și pentru că este elaborat ținând cont de obiectivul clienților. Cu ajutorul marketingului prin e-mail, interacționezi cu publicul tău și îți promovezi cu ușurință bunurile și serviciile.
Ignorarea comentariilor și a feedback-ului
Comunicarea este cheia succesului pentru orice strategie. Campaniile de marketing îți permit să interacționezi direct cu publicul. Cu toate acestea, multe companii trec cu vederea comentariile și feedback-ul publicului. Ține cont de acesta și păstrează mereu conexiunea cu publicul tău. Vei avea doar de câștigat.
O strategie de marketing online bună aduce succes afacerii tale. Evită aceste greșeli comune și fii sigur că business-ul tău este în creștere, iar resursele sunt utilizate în mod eficient.
Stabilirea obiectivelor de marketing online de care trebuie sa tinem cont
Acum că știi de ce este important marketingul online pentru afaceri, este timpul să-ți stabilești și obiectivele de care să ții cont în dezvoltarea strategiilor tale.
Începe prin a identifica obiectivul principal pe care dorești să-l atingi cu planul tău de marketing. Pentru asta, este important să-ți analizezi bine afacerea și să știi de ce are nevoie în momentul de față. După ce ți-ai stabilit bine obiectivul principal, stabilește reperele pe care le poți folosi pentru a face progrese în atingerea acestui obiectiv.
Mai apoi elaborează o strategie de marketing care să te ajute în atingerea obiectivelor tale. Fă ajustări la această strategie până ajunge la o variantă finală care să producă rezultate.
Spre exemplu: îți dorești ca baza ta de clienți să fie mereu la curent cu produsele tale noi sau cu ofertele tale? Ai nevoie de o campanie de e-mail marketing prin newsletter. Ia baza de clienți și trimite-le săptămânal/lunar produsele sau ofertele noi.
Nu te axa doar pe o singură platformă, folosește-te de toate pe care le vezi ca fiind potrivite pentru creșterea afacerii tale.
Analiza competitorilor in marketing online
O greșeală des întâlnită în mediile online este că business-urile uită de importanța competitorilor.
Analizează mereu activitatea acestora și chiar a strategiilor pe care le realizează. Ce a funcționat la ei și nu a funcționat la tine? Ce fac ei diferit de tine? Cu ce ies ei în evidență? Cum se poziționează pe piață spre deosebire de tine? Acestea sunt doar o parte din întrebările pe care trebuie să ți le pui atunci când îți analizezi competiția. Vei fi surprins, dar analizându-i pe alții te va ajuta să-ți dai seama ce nu merge suficient de bine la tine sau ce poți schimba.
Urmărește îndeaproape campaniile lor de marketing și înțelege ce face ca brandul tău să fie diferit de al lor.
Cum alegem canalul ideal de marketing online pentru afacerea noastra?
Există șanse ca nu toate canalele de marketing online să fie benefice pentru afacerea ta. Totul depinde de obiectivele tale de marketing, publicul țintă, resursele, bugetul, industria și bineînțeles concurența.
Unele decizii sunt mai evidente decât altele pentru majoritatea afacerilor B2B, cum ar fi să ai un site web receptiv și activ și o prezență în social media. Altele sunt mai degrabă ca niște cursuri opționale pe care poți să le faci sau nu. Este posibil să trebuiască să le testezi totuși pentru a vedea cum funcționează cu modelul tău de afaceri. Dacă vor avea succes bine, dacă nu, trebuie să mai cauți și să ajustezi strategia.
Pentru început ține cont de obiectivele tale. Ce vrei să realizezi cu ajutorul marketingului online? Fă un profil al clientului ideal pentru a afla pe ce platformă își petrec aceștia timpul. Creează o legătură cu consumatorii și ține-i mereu la curent. Analizează mereu piața și fii atent la ceilalți competitori și la campaniile lor. Mai apoi elaborează propria ta strategie și analizează-ți rezultatele.
Sfaturi utile pentru campaniile de marketing online
Acum că ai parcurs acest articol și ți-ai făcut o idee despre ceea ce reprezintă marketingul online și cum îi poate fi acesta de ajutor afacerii tale, a venit timpul să-ți oferim și câteva sfaturi de care să ții cont în campaniile tale.
Stabilește-ți bine obiectivele afacerii tale. Este important să știi încă de la început ceea ce vrei să obții prin intermediul acestor campanii.
Identifică-ți publicul țintă. Nu toți oamenii de pe internet sunt publicul tău țintă. Trebuie să analizezi bine pentru a-i descoperi pe cei interesați de produsele/serviciile tale.
Concentrează-te pe conținut calitativ. Postează constant și ieși mereu în față cu un conținut de calitate. Consistența este și ea importantă și are un rol esențial în procesul de dezvoltare.
Documentează-te despre orice platformă nouă pe care dorești să o încerci. Analizează-ți afacerea și vezi dacă în cele din urmă aceasta merită timpul, banii și energia investită.
Fii agil și adaptează-te pe parcurs. Tehnologia este mereu în continuă evoluție, fii mereu atent și adaptează-te la schimbări. E posibil ca multe din acestea să aducă doar beneficii afacerii tale.
Ai grijă la imaginea produsului/serviciului tău. Acesta trebuie să fie în realitate la fel de bun precum este promovat în mediul online. Oamenii vor oferi feedback, iar în cazul în care acesta este pozitiv vei avea doar de câștigat.
Arată că-ți pasă de clienții tăi. Fii transparent și atent la toate detaliile. Spre exemplu dacă ai un magazin de produse online, ai grijă la modul în care livrezi produsele către clienți. Acordă atenție ambalajelor pe cale le utilizezi și alege doar ambalaje sigure pentru expedierea lor.
În cazul produselor fragile, trebuie să acorzi o atenție mare ambalării acestora pentru a ajunge perfecte la clienți. Spre exemplu folia stretch este rezistentă la apă și te ajută în protejarea produsului final până la destinație.
Folie Stretch Neagra, Set 6 Role, 50 cm, 23 microni, 1.5 kg, 134ml
Pentru livrarea produselor mici în siguranță poți opta pentru plicuri cu bule antisoc. Astfel, te vei asigura că indiferent de modul în care sunt transportate, produsele vor ajunge intacte la client.
Set 100 bucăți Plicuri cu Bule Antișoc A11 Maro, 120x175+50mm, Plic cu Lipire Autoadezivă
Dacă ai un număr mare de produse ai grijă să le organizezi și să le etichetezi corespunzător pentru a nu le încurca atunci când vrei să faci livrările. Etichetele autoadezive pot fi un ajutor de nădejde în marcarea produselor pe categorii sau la livrarea acestora.
Etichete Autoadezive Termice 100 x 150 mm, Perfor de Rupere, 1000 Etichete / Rolă
Modul în care alegi să-ți prezinți produsele spune multe despre afacerea ta. Ai grijă atât la imaginea acestora, cât și la calitate. Este important ca și cumpărătorii tăi să observe aceste lucruri. Deci, nu uita să acorzi o atenție deosebită imaginii produselor tale, atât online cât și offline.
Acum cu siguranță știi ce ai de făcut pentru afacerea ta. Dacă până acum ai fost sceptic cu privire la marketingul online, află de la noi că ai toate motivele să te apuci de treabă și să profiți de toate instrumentele pe care ți le oferă acesta. Adaptează-le la afacerea ta și vei observa cum vor apărea rezultatele. Nu uita să fii constant și mereu atent la tot ce se întâmplă în industria în care activezi.