
Drumul de la ideea unei afaceri la profitul generat de ea este lung. Dar cât de lung este stabilit de promovarea afacerii și strategia de marketing aplicată. Pentru că o afacere are nevoie promovare la început, dar și pe parcursul anilor. Pentru ca numele companiei să fie cunoscut în piață, apelează astfel la strategii de marketing ce o pot propulsa în top. Ia-le în considerare pe cele clasice, dar nu te feri nici de cele moderne.
Ce este o strategie de marketing?
Pentru o strategie de marketing eficientă ia în considerare fiecare pas în parte, indiferent cât de mic pare sau despre care crezi că poate fi ignorat. Orice ”săritură” poate însemna clienți pierduți.
Strategia de marketing înseamnă în primul rând să-ți cunoști clientul, pentru a știi exact cărei tipologii te adresezi. Cunoașterea competiției este extrem de importantă, pentru că și în funcție de asta vei atinge anumite puncte în strategia ta.
Strategia va cuprinde astfel, la final, tacticile de marketing. Strategia este planul general, format din tactici, adică din fiecare pas de promovare în parte.
Iată ca idee, cu ce poți începe. Numește-ți site-ul simplu, cu legătură cu produsele sau serviciile pe care le promovezi. De exemplu, dacă un client va căuta produse de ambalare, va găsi foarte ușor ambalare.com. Este un nume intuitiv, care, împreună cu o strategie bună de SEO, va apărea în primele rezultate când cineva va tasta pe Google ”ambalare”.
Care sunt beneficiile unei strategii de marketing eficiente?
O strategie de marketing bine pusă la punct va aduce notorietate business-ului tău. Va face cunoscut numele companiei și va promova eficient serviciile acesteia. Toate acestea vor genera mai mulți clienți, deci încasări mai mari și profit.
Nu doar numele companiei scris peste tot va aduce notorietate. Dacă, de exemplu, firma ta comercializează online diferite tipuri de produse, este necesar ca acestea să ajungă în stare perfectă la clienți. Pentru asta ambalajul este important. Alege produse de calitate, deoarece felul în care produsele sunt ambalate vorbește despre business.
Set 100 bucăți Pungi Curierat Roz cu Mâner PCMR03, 265x320+90+50mm, 60my
Tipuri de strategii de marketing
Există două tipuri de strategii de marketing: online și offline.
Cele online cuprind tot ceea ce înseamnă internet: e-mailuri, podcast-uri, reclame plătite, rețele sociale.
Cele offline sunt poate mai ofertante din punct de vedere numeric și al oportunităților. Și asta pentru că se pot folosi atât de multe strategii de promovare, încât va trebui să selectezi ceea ce îți dorești. Dar, în această selecție ține cont de cercetările de piață ce au fost făcute inițial și cele ale concurenței.
Dacă e să luăm exemplul firmei care comercializează produse, o campanie de marketing online ar putea promova faptul că ceea ce clientul a comandat va ajunge intact la destinație.
Tactica de marketing va viza nu produsul în sine, ci felul în care e ambalat și trimis către destinatar. Iar aici se vor duce în discuție pungile de ambalare, felul în care sunt sigilate și siguranța pe care o oferă prin faptul că sunt antișoc, deci posibilitatea de degradare a produsului este minimă.
Set 100 bucăți Plicuri cu Bule Antișoc G17 Albe, 250x350+50mm, Plic cu Lipire Autoadezivă
Elementele unei strategii de marketing
O strategie de marketing eficientă trebuie să aibă patru elemente:
- Segmentul de piață- este necesar ca atunci când pornești o campanie de marketing să știi cărui segment de piață te adresezi.
- Avatarul de client- din piața țintă, extrage clientul ideal și fă-i un portret: media de vârstă, ocupație, hobby-uri, cum își petrece timpul, etc. În funcție de ceea ce afli despre el se conturează mesajele transmise.
- Bugetul de marketing- este nevoie să știi cât va costa implementarea ideilor puse pe hârtie, cât costă un client, cât vei obține la final. Bugetul se stabilește în funcție de obiective și de planul financiar al companiei.
- Obiectivele strategiei- acestea trebuie stabilite de la început, pentru a ști exact ce își dorești să obții de la campania de marketing. Obiectivele trebuie să fie specifice și clar definite, măsurabile, realizabile, încadrate într-o perioadă de timp, realiste.
Exemple de strategii de marketing
Pentru strategii de marketing exemple ”din cărți” sunt multe, dar cele mai bune idei vin din analiza pieței și din brainstorming-ul echipei care pune la cale strategia. Dar, orice exemplu strategie de marketing poate fi preluat ca atare sau adaptat companiei și chair îmbunătățit.
- Oferirea de sample-uri- dacă te adresezi de exemplu unei firme de avocatură, care folosește multe plicuri pentru documente, dă-le câteva gratuit pentru a le testa calitatea. Scoate în evidență faptul că se lipesc foarte bine, astfel că nu există riscul pierderii documentelor, iar hârtia din care sunt produse este foarte rezistentă.
Set 100 Bucăți Plicuri Port Document C5 (Plicuri AWB), 240 x 180 mm, Autoadezive
- Participă la evenimente din zona ta de afaceri- aici vei întâlni potențiali clienți, poate vei găsi asociați pentru afacere, furnizori. Prezintă-ți produsele sau serviciile și scoate în evidență brand-ul.
- Campanii de remarketing- folosește testimonialele celor care au fost mulțumiți de serviciile sau produsele tale. Folosind exemplul cu firma sau site-ul care comercializează diverse produse, ia mărturii de clienții care au comandat produse casabile dar care au ajuns la ei în perfectă stare datorită ambalării. Poți folosi video-uri tip unboxing pentru a evidenția și mai bine acest aspect, video în care să fie folosite, de exemplu, folii cu bule de aer.
Folie Cu Bule De Aer Mici, 2 Straturi, 70 g/mp, 1m x 50ml (50mp)
- Atrage activiști de mediu- pentru că folosești produse de ambalare pentru a expedia comenzile, în campaniile de marketing scoate în evidență faptul că folosești produse biodegradabile. Vei obține astfel clienți care pun accent pe acest aspect și vor comanda de la tine.
- Organizează concursuri- de exemplu, roagă clienții să se filmeze în timp ce despacheteaza produsul expediat de tine, produs care este ambalat în folie de protecție. Cine reușește să desfacă cel mai greu produsul va câștiga, pentru că asta înseamnă că a fost ambalat perfect și fără risc de deteriorare. Lipsește totul cu bandă adezivă pentru a face provocarea mai grea.
Folie Stretch Transparentă, 50cm, 23my, 16kg, 1340ml/rolă, Uz Automat
- Rețele sociale- folosește reclamele plătite, postări, strategii SEO, orice se poate pentru a-ți face cunoscută afacerea. Acestea sunt unele dintre cele mai eficiente metode de promovare și de a face cunoscut un brand.
- Fă brand-ul vizibil- și nu doar online, cum sunt exemplele de mai sus, ci fizic. Ambalează produsele trimise către client în pungi de hârtie pe care ai imprimat logo-ul magazinului. Pe lângă faptul că folosești materiale reciclabile, clientul își va aminti de magazinul tău atunci când va revedea punga sau dacă ai folosit un logo inspirat- asta ține de echipa de marketing care a conceput strategia de brand.
Cum să creezi o strategie de marketing care generează rezultate?
Cele de mai sus sunt doar câteva idei de promovare a unui magazin online, scoțând în evidență calitatea ambalării produselor expediate ce garantează faptul că vor ajunge în stare perfectă la client.
Strategia de marketing include însă promovare pe mai multe paliere: a brand-ului, a calității produselor, a rapidității expedierii, etc. Pentru o promovare bună și atragerea cât mai multor clienți tacticile de marketing trebuie adaptate publicului căruia te adresezi, de aceea este important avatarul de client. Acesta poate fi diferit, iar în funcție de el se conturează strategia și mesajul.
Strategia de marketing trebuie să fie distribuită pe toate căile: online, offline, promovare la evenimente, târguri, give away-uri, concursuri, presa, publicitate stradală…posibilitățile sunt multiple. Dar, evident că mesajul și forma de promovare aleasă se stabilesc în funcție de publicul țintă și nu în ultimul rând de buget. Și așa ne întoarcem la primii pași cu care începe planificarea unei strategii eficiente de marketing.