Dacă ți-ai propus să deschizi o afacere în mediul online sau pur și simplu îți dorești să o îmbunătățești pe cea existentă, trebuie să ai în vedere un element foarte important, planul de afaceri.
Pentru că știm cât de important este un plan de afaceri pentru un magazin online, am pregătit un articol complex în care vei afla: ce este un plan de afaceri, de ce ai nevoie de acesta, care sunt avantajele unui plan de afacere și ce trebuie să știi înainte de a deschide un magazin online.
Ce este planul de afaceri și de ce este necesar unei afaceri online?
Un plan de afaceri este un document care definește în detaliu obiectivele unei companii și modul în care aceasta intenționează să își atingă obiectivele.
Planul de afaceri cuprinde o analiză detaliată pe trei piloni importanți: marketing, financiar și operațional.
Atât întreprinderile nou-înființate, cât și cele consacrate folosesc planuri de afaceri pentru dezvoltarea și evoluția lor.
Un plan de afaceri este un document important care se adresează atât publicului extern cât și personalului unei companii. De exemplu, un plan de afaceri este utilizat pentru a atrage investiții majore. De asemenea, poate avea ca scop și obținerea de împrumuturi de la instituțiile financiare.
Un plan de afaceri pentru un magazin online, trebuie să includă informații despre specificul companiei, piața în care activează sau dorește să activeze, ce probleme rezolvă serviciile sau produsele sale, cum este structurată întreaga afacere, care este publicul țintă și cu ce se diferențiază produsele sau serviciile acestui față de competitorii din piață.
Studiile arată că afacerile care nu au la bază un plan de afaceri nu rezistă prea mult în timp. De fapt, foarte puține companii reușesc să reziste foarte mult timp fără unul.
Crearea (și respectarea) unui plan de afaceri bun prezintă anumite avantaje. Hai să vedem în secțiunea următoare care sunt aceste avantaje.
Avantajele unui plan de afaceri pentru un magazin online
Un lucru e cert, planul de afaceri este foarte important pentru evoluția și viitorul afacerii tale.
Dar care sunt avantajele pe care ți le poate aduce realizarea unui plan de afaceri pentru un magazin online?
În continuarea acestui articol îți vom prezenta cele mai importante avantaje.
- O perspectivă de ansamblu asupra întregului business.
- Obiective clare atât pentru tine cât și pentru angajații tăi.
- Identifici prioritățile și pașii pe care ar trebui să-i urmezi pe mai departe.
- Măsori eficiența echipei tale.
- Deții controlul asupra cash flow-ului.
- Atragi noi investitori.
- Poți compara estimările făcute și rezultatele obținute.
- Poți analiza acțiunile efectuate, dar și rata de succes a acestora. Astfel vei vedea clar ce merită păstrat sau schimbat în viitorul an financiar.
Realizarea unui plan de afaceri poate oferi multe beneficii business-ului tău, dar actualizarea periodică a acestui plan este o condiție importantă pentru a te ajuta în generarea celor mai bune rezultate.
Ce contine un plan de afaceri pentru un magazin online generalist
În continuare îți vom arăta ce trebuie să conțină un plan de afaceri pentru un magazin online generalist și cum trebuie scris, pas cu pas, cu 9 secțiuni cheie.
Pasul 1: Rezumatul planului tău de afaceri
Rezumatul planului de afaceri cuprinde obiectivele afacerii și prezintă misiunea acesteia. Cu alte cuvinte, este o prezentare generală a afacerii tale și a problemelor pe care aceasta va încerca să le rezolve pentru clienții tăi. Astfel asigură-te că treci prin toate motivațiile și obiectivele tale cu privire la această afacere. Scrie rezumatul planului tău de afaceri la final, după ce ai descris toate celelalte aspecte.
Pasul 2: Descrierea afacerii
Descrie-ți afacerea din punctul tău de vedere și analizează modul în care intenționezi să te dezvolți. Explică de unde vor proveni profiturile tale, ce tipuri de clienți vei viza și cum îi vor ajuta produsele sau serviciile tale.
Pasul 3: Analiza pieței și a concurenței
Ai grijă să analizezi temeinic piața pe care o vizezi și dovedește că există o cerere pentru produsul sau serviciul pe care îl oferi. Include în plan și informații despre dimensiunea pieței în care activezi, despre numărul de clienți pe care te aștepți să îi obții, dar și câți dintre aceștia vor fi clienți recurenți. Analizează concurența și modul în care afacerea ta se va diferenția de celelalte existente pe piață.
Pasul 4: Produsul sau serviciul tău
În acest punct trebuie să explici în detaliu produsul sau serviciul care stă la baza afacerii tale și pe care vrei să-l aduci în vizorul potențialilor clienți. Nu uita să expui acest lucru ca și cum l-ai descrie unei persoane din exterior care nu este deloc în temă cu acest subiect.
Pasul 5: Planul de marketing și vânzări
La acest pas trebuie să descrii modul în care vei ajunge pe piața pe care o vizezi. Spre exemplu, cum ai de gând să realizezi site-ul web ? Sau iei în calcul crearea unui profil de rețelele de socializare? Ai de gând să participi la târguri comerciale? Ce zici de publicitatea plătită?
Nu te limita la ceea ce vei face la început. Dacă intenționezi să apelezi la reclame plătite doar mai târziu, notează acest lucru.
Pasul 6: Dreptul de proprietate, conducerea și personalul
Acest pas include o descriere a modului în care îți vei gestiona afacerea. Cine sunt proprietarii (dacă sunt mai mulți sau doar tu) și personalul de care vei avea nevoie. Include toți membrii echipei pe care vei căuta să îi angajezi, dar și cei care lucrează deja cu tine în această etapă. Realizează pentru fiecare membru important al echipei existente câte un profil, inclusiv profilul tău. Astfel îți vei face o imagine clară și ierarhizată a afacerii tale.
Pasul 7: Plan financiar și proiecții
Fii atent la această secțiune deoarece este una foarte importantă, atât pentru propria planificare, cât și pentru posibilii investitori.
Creează o proiecție a fluxului de numerar pentru a descrie veniturile și cheltuielile lunare preconizate, o analiză a pragului de rentabilitate pentru a arăta câte vânzări trebuie să realizezi pentru a acoperi cheltuielile inițiale și a obține un profit, un exemplu de declarație de profit și pierderi folosind valorile anticipate și un bilanț care să descrie activele, pasivele și capitalurile proprii curente ale afacerii tale.
Acestea sunt tipurile de date financiare pe care va trebui să le aduni în fiecare an la momentul impozitării, moment în care vei avea la dispoziție cifre reale, nu doar simple proiecții.
Pasul 8: Investiții
Dacă vei avea investitori, ce vor primi aceștia? Acest pas nu include doar investitorii externi pe care îi poți aborda mai târziu. Acesta ar trebui să includă estimări privind randamentul investiției pentru toți cei care au investit bani în formarea afacerii, cum ai fi tu și toți cei cu care lucrezi deja.
Pasul 9: Anexe
Anexele sunt o colecție de date justificative pe care le ai. Cum ar fi declarații, extrase din cercetări, grafice/strategii și alte informații relevante pentru afacerea ta.
Ce trebuie să mai știi este că planurile de afaceri pot fi formale sau informale.
Planul de afaceri informal trebuie să aibă aproximativ 10 pagini, iar anexele pot fi lăsate deoparte dacă dorești. După cum am menționat, planul informal nu trebuie să fie perfect, dar ar trebui să cuprindă toți pașii elementari.
Pe de altă parte, planul de afaceri formal poate avea până la 40 de pagini și ar trebui să fie redactat la cele mai bune standarde, deoarece planul formal este cel pe care îl vei prezenta pentru a obține un împrumut sau pentru a atrage investitorii.
Anexele îți vor fi utile aici pentru a-i convinge de valoarea investiției în afacerea ta. Nu uita, planul formal de afaceri trebuie să fie impresionant, dar ai grijă să fie onest.
Dacă îți dorești să realizezi un plan de afaceri pentru business-ul tău online, iată aici un model de plan de afaceri pentru magazin online care a produs rezultate și care poate fi o sursă bună de inspirație pentru planul tău.
Exemplu de model plan de afaceri pentru magazin online, haine bărbați office.
- Segment de piață - bărbați între 20-55 ani, profesioniști în domenii în care ținutele office sunt importante. (avocați, contabili, notari. Imobiliare, vânzări etc)
- Valoare propusă:
- Haine office la modă, de înaltă calitate, potrivite pentru orice ocazie.
- Experiență unică de online shopping. Platformă ușor de folosit cu funcții de căutare bine definite și funcționalitate impecabilă.
- Fluxuri de venituri:
- Plată individuală, preț per articol.
- Canale media:
- Facebook și Instagram sunt folosite în fiecare zi de audiența țintă, iar Tik Tok este folosit în pauzele audienței în zilele de lucru.
- Relații clienți:
- Aduce clienți prin social media Ads.
- Clienții vor primi la fiecare comandă materiale promoționale care prezintă imaginea magazinului.
- Activități cheie:
- Gestionare stoc
- Ambalare colete
- Livrare colete
- Mentenanță și administrare magazin online
- Creare conținut pentru magazin online
- Creare conținut pentru social media.
- Creare video-uri pentru Tik Tok
- Creare conținut pentru materiale promoționale.
- Resurse cheie:
- Magazin online și mentenanță
- Agenție online pentru payment, agenție online marketing + creare de conținut, curieri.
- Furnizori.
- Pentru gestionare stoc/ambalare.
- Cash livrare, mentenanță magazin online.
- Structură costuri:
- Achiziție stoc, x Ron pe lună.
- Salariu administrator magazin, x Ron pe lună.
- Contracte parteneri, x Ron pe lună.
- Contract platformă magazin online, x Ron pe lună.
Acesta este doar un model de plan de afaceri pentru magazin online pe un produs anume. Exemple pot fi multiple pe diferite domenii de activitate.
Ce trebuie sa stii inainte sa deschizi un magazin online?
Planul de afaceri este esențial atunci când îți dorești să deschizi un magazin online. Dar pe lângă acestea sunt și alte lucruri pe care trebuie să le iei în calcul.
- Site-ul pe care vrei să-ți vinzi produsele trebuie să fie bine pus la punct. Acesta reprezintă imaginea brandului și a produselor/serviciilor tale. Ai grijă să fie unul prietenos și ușor de accesat.
- Magazinul online trebuie să fie bine pus la punct, la fel și toate metodele de plată. Astfel clientul va găsi ușor produsul pe care îl caută și în scurt timp va putea să-l și comande. Ușurează-i munca și fă magazinul cât mai accesibil.
- Fii atent la informațiile transmise. Conținutul de pe site-ul tău trebuie să fie concis și clar. La fel și descrierea produselor din fiecare categorie.
- Acordă mare atenție și platformelor sociale, Facebook, Instagram pentru promovare. Dacă înveți să comunici într-un mod corect, acestea îți pot aduce potențiali clienți.
- Alege-ți cu atenție furnizorii pentru produsele tale. Vei avea nevoie de furnizori serioși pentru dezvoltarea afacerii tale și pentru a le oferi clienților produse de calitate.
- La transport, ai grijă cum ambalezi produsele. În cazul produselor fragile și nu numai, trebuie să acorzi o atenție mare ambalării acestora pentru a ajunge perfecte la clienți.
Spre exemplu folia stretch este rezistentă la apă și te ajută în protejarea produsului final până la destinație.
Folie Stretch Neagra, Set 6 Role, 50 cm, 23 microni, 1.5 kg, 134ml
În ultimul timp clienții apreciază ambalajele reutilizabile și biodegradabile. Te poți orienta către aceste produse și prin acțiunile tale să sprijini și mediul înconjurător. Pungile biodegradabile pot fi un ajutor de nădejde pe termen lung pentru afacerea ta.
Set 500 bucăți Pungi Biodegradabile Albe 24x44 cm
După ce te asiguri că produsele tale sunt ambalate corespunzător, un avantaj competitiv este oferirea unor experiențe personalizate consumatorilor. Aceasta îl va face ușor de recunoscut și clienții vor interacționa mai ușor cu brandul. Te încurajăm să pui logo pe pachet, poate chiar prin varianta unui sticker.
Poți opta pentru livrarea produselor mici în plicuri cu bule antisoc. Astfel te vei asigura că indiferent de modul în care sunt transportate, produsele vor ajunge într-o stare perfectă la client.
Set 100 bucăți Plicuri cu Bule Antișoc A11 Maro, 120x175+50mm, Plic cu Lipire Autoadezivă
O variantă utilizată foarte des pentru sigilarea coletelor este banda adezivă pentru un surplus de siguranță.
Felul în care ambalezi și trimiți coletele pentru clienții business-ului tău, poate spune multe despre tine ca și afacere, dar mai ales despre impresia pe care o vei face atunci când coletul va ajunge la destinatar.
Banda Adeziva Fragil, Set 6 Role, 48 mm x 60 m, 45 microni, Fara Zgomot
Indiferent de produsele pe care le comercializezi, ține cont de caracteristicile generale și nevoile individuale ale fiecărui produs aduci când alegi cele mai bune ambalaje pentru transportul și livrarea acestora.
Acum că ai parcurs întregul articol, cu siguranță știi ce este un plan de afaceri, cât de important este acesta pentru un magazin online și ce aspecte trebuie să ai în vedere încă de la început.
Apucă-te de treabă, adună toate informațiile și structurează totul pentru a obține cel mai bun plan de afacere pentru magazinul tău online și pentru viitorul acestuia.