Începând din aceasta vară, este interzisă introducerea pe piața din România a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. În plus, de la 1 ianuarie 2019, se interzice și comercializarea acestora, potrivit proiectului de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, scrie Hotnews.

 

Proiectul initiat de Guvern a primit 255 voturi "pentru", niciun vot impotrivă și o singura abținere. Camera Deputaților este for decizional, așa că legea merge la promulgare.

Proiectul modifică Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje in sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

  

Pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața natională.

  

Proiectul de lege reglementează responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piața natională pungi de transport din plastic biodegradabile și compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligația operatorilor economici care comercializează produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului; responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piața natională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, pentru deșeurile generate de respectivele ambalaje.

Astfel, operatorii economici producători de ambalaje și/sau de produse ambalate au obligația să utilizeze un sistem de marcare și identificare pentru ambalaje în vederea imbunătațirii activităților de recuperare și reciclare a deșeurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului.

   

Operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să comercializeze numai pungi de transport din plastic care respectă cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire.

    

Începând cu data de 27 mai 2018, informările și rapoartele privind gestionarea ambalajelor și a deseurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de către Ministerul Mediului vor cuprinde și date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire, mai prevede proiectul.