În ultimii ani, industria ambalajelor a cunoscut modificări majore la nivel global. Consumatorii preferă să aleagă din ce în ce mai mult comerțul electronic, ceea ce duce la sporirea atenției furnizorilor în ceea ce privesc coletele. 

Astfel, pentru a se asigura că produsele ajung în siguranță la destinatar, pregătirea coletelor a devenit un pas important în procesul de vânzare al furnizorului.

Importanța ambalajului

Sursă foto: iStockPhoto

Ambalajul are un rol aproape la fel de important ca obiectul ambalat. Pe lângă faptul că protejează și păstrează intact produsul, ambalajul facilitează manipularea și depozitarea.

Design-ul, textura și dimensiunea ambalajului trebuie să fie construite în funcție de produsul livrat. De asemenea, cu ajutorul ambalajului oferi o vizibilitate bună a brandului tău și îți asiguri notorietatea prin reclama pe care ți-o faci pe cutie.

În lipsa unui ambalaj corespunzător, produsele comandate ar fi în dezordine şi ineficiente. Totodată, un ambalaj prost conceput sau nepotrivit poate avea impact în scăderea vânzărilor și în nemulțumirea clienților. 

Un ambalaj construit pe nevoile reale existente poate aduce doar beneficii la nivel de business. De aceea, acesta rămâne în continuare cartea de vizită a companiei și o resursă importantă în procesul de vanzare.

Tipuri de ambalaje

Sursă foto: iStockPhoto

Este important să știi ce tipuri de ambalaje se potrivesc afacerii tale. Printre cele mai comune ambalaje se regăsesc cutiile, pungile, plicurile, sacii sau foliile. 

Folosite în mod curent la protejarea produselor pe timpul transportului, foliile pot fi utilizate manual sau automat. La Romaflorimex găsești diferite tipuri de folie. De exemplu, folia stretch este rezistentă la apă, transparentă sau opacă și prietenoasă cu mediul.

FOLIE STRETCH

Cu toate acestea, ambalajele se clasifică în mai multe categorii și după mai multe criterii, precum:

  • materialul din care sunt constituite: hârtie-carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, materiale textile, materiale complexe; 
  • domeniul de utilizare: pentru transport, pentru prezentare sau desfacere;
  • sistemul de confecţionare: fixe, demontabile, pliabile;
  • natura produsului: produse alimentare, industriale sau periculoase;
  • gradul de rigiditate: rigide, semirigide, suple;
  • sistemul de închidere: deschise, închise sau etanșe;
  • modul de circulaţie: refolosibile, nerefolosibile.

De asemenea, există 3 categorii în care pot fi încadrate ambalajele principale:

  • Ambalaje primare - cunoscute și sub denumirea de ambalaje de vânzare, acestea reprezintă protecțiile pe care le găsești în orice magazin. 

Acestea sunt, de fapt, învelișul cu care articolele ies din fabrică în mod individual. De exemplu, la produsele alimentare vei găsi inscripții cu privire la ingrediente, termen de valabilitate și altele. 

De asemenea, în această categorie se regăsesc cutiile de carton ale articolelor de încălțăminte, cutiile de bijuterii, cutiile în care sunt ambalate electrocasnicele etc.

  • Ambalajele secundare - acestea sunt utilizate în momentul în care produsele sunt achiziționate grupat. Concret, acest tip de ambalaj protejează atât produsul final, cât și ambalajul primar. 
  • Ambalajele terțiare - acestea se folosesc în special la transport deoarece au rolul de a ușura modul în care produsele sunt manipulate și transportate atunci când sunt în număr foarte mare. 

Pentru ca produsul final să fie intact, iar clientul să fie mulțumit, este important ca orice producător să împacheteze fiecare produs în parte într-un ambalaj primar corespunzător.

La fel de important este și ca fiecare furnizor trebuie să se ocupe de alegerea unor ambalaje secundare și terțiare luând în considerare pașii în care produsele sunt manipulate și transportate. 

Cum ne diferențiem prin ambalaj față de competitori?

Sursă foto: iStockPhoto

Să presupunem că un consumator efectuează mai multe comenzi cu produse din aceeași categorie, de la furnizori diferiți, printre care ești și tu. Peste 2 zile va primi la adresă toate coletele cu produsele așteptate. Cum crezi că va ieși în evidență coletul tău?

În primul rând, este important să ții cont de potrivirea ambalajului cu produsul. Este de preferat să eviți folosirea cutiilor din carton de dimensiuni nepotrivite. 

Dacă acestea sunt prea mari, produsul se poate deteriora prin mișcările pe care le face în cutie. Iar dacă sunt prea mici, produsul nu va avea forma inițială, iar consumatorul final va fi dezamăgit.

De asemenea, integrarea sustenabilității în planul tău de business te va propulsa către fidelizarea clienților. Astfel, poți ajuta la reducerea deșeurilor prin reciclare și prin reducerea consumului de plastic, în timp ce îți sporești numărul de clienți și de colete livrate. 

Totodată, sunt foarte apreciate de către utilizatorii finali ambalajele reutilizabile sau biodegradabile, cum ar fi pungile biodegradabile

Set 500 bucăți Pungi Biodegradabile Albe 24x44 cm

După ce te-ai asigurat că ai un ambalaj corespunzător din punct de vedere al siguranței și al materialului, un avantaj competitiv este oferirea unei experiențe personalizate consumatorilor.

Ambalajul personalizat are un rol vital în recunoașterea mărcii. Fie că livrezi un plic cu bule antișoc sau ai coletul înfășurat în bandă adezivă, acestea pot fi personalizate cu logo și datele de contact ale companiei tale sau un motto pe care vrei să îl folosești în promovarea business-ului.

Set 100 bucăți Plicuri cu Bule Antișoc A11 Maro, 120x175+50mm, Plic cu Lipire Autoadezivă

Set 6 Role Benzi Adezive Imprimate FRAGIL, 48 mm x 60 m, FĂRĂ ZGOMOT, 45 microni

Dacă alegi să îmbunătățești aspectul ambalajelor prin personalizare, cu siguranță consumatorii își vor îndrepta atenția asupra produselor tale.

Un alt avantaj competitiv de care trebuie să ții cont este eficientizarea costurilor de ambalare. Acest lucru poate avea un impact în prețul final plătit de client și în dezvoltarea ofertelor avantajoase de livrare.

Ai nevoie de suport în optimizarea costurilor de ambalare și în alegerea lor? La Romaflorimex îți oferim consultanță gratuită astfel încât să identificăm împreună soluțiile complete de ambalare pentru produsul tău.

De ce tipul ambalajului poate influența cumpărătorii și are un impact asupra afacerii tale

Sursă foto: iStockPhoto

Ambalajul reprezintă un sistem de funcții complexe care împreună asigură protecția temporară a produselor în timpul depozitării și al transportului. Pe lângă rolul de bază, acesta are puterea de a influența cumpărătorii în procesul de vânzare, fiind o componentă importantă în promovarea afacerii tale.

Producția de mărfuri se tranzacționează la nivel global sub formă ambalată în proporție de 99%. Astfel, ambalajul trebuie să asigure calitatea produsului și favorizează identificarea acestuia, făcându-l ușor de recunoscut.

Cumpărătorul este influențat de caracteristicile generale și specifice pe care le îndeplinește ambalajul produsului tău. Printre beneficiile unui ambalaj corect ales se enumeră următoarele:

  • protecția produsului în timpul transportului și depozitării;
  • manipulare ușoară și comodă a produsului;
  • creșterea notorietății brandului prin personalizare;
  • creșterea satisfacției clienților prin alegerea ambalajelor corespunzătoare ca dimensiune și materiale;
  • creșterea numărului de vânzări prin oferirea unei experiențe plăcute la primul contact cu produsul tău.

Astfel, este important să acorzi o atenție sporită ambalajelor. Acestea te ajută să te poziționezi în piață ca profesionist și cu siguranță vei atrage curiozitatea și interesul clienților noi.

Cât de important este ambalajul produsului?

Sursă foto: iStockPhoto

Pe lângă rolul ambalajului de a proteja produsul, acesta are și rolul de a transmite clienților ce reprezintă brandul tău. Acesta este la fel de important precum produsul în sine, deoarece reprezintă un instrument de marketing util.

Principalele funcții ale ambalajelor sunt:

  • conservarea și protecția produselor; 
  • protejarea mediului împotriva elementelor toxice;
  • protejarea produsului la contactul direct cu ambalajul;
  • facilitarea operațiunilor de manipulare, depozitare, transport și desfacere;
  • eficientizarea comunicării dintre produs și cumpărător prin personalizare;
  • prezentarea corectă a produsului și a modului de deschidere, închidere sau înlăturare a ambalajului.

Așadar, ambalajul a devenit extrem de important în ceea ce privește imaginea unui brand și asigurarea loialității clienților.

Caracteristici esențiale pentru ambalajul perfect

Sursă foto: iStockPhoto

Fiecare produs comercializat are caracteristici și nevoi personalizate. Ambalajul perfect este cel care îndeplinește anumite caracteristici generale și care se pliază pe nevoile specifice ale produsului respectiv.

Ambalarea corespunzătoare presupune asigurarea transportului în condiții de siguranță astfel încât să ajungă intact la utilizatorul final. Astfel, ambalajul este necesar să îndeplinească următoarele condiții:

  • sigilare - existența unui sistem de prevenire a deschiderii premature;
  • izolare - prevenirea pătrunderii umezelii și/sau a aerului;
  • rezistența la presiuni - deoarece coletul va fi depozitat și transportat împreună cu alte colete, ambalajul trebuie să suporte presiunea coletelor similare care vor sta deasupra;
  • anti-șoc - rolul de amortizare a impactului în cazul în care coletul este supus unui șoc precum accidente, răsturnări de colete, etc.

Concluzia noastră privind ambalajul ideal

Sursă foto: iStockPhoto

Ambalajul rămâne în continuare cartea de vizită a companiei și o resursă importantă în procesul de vanzare. Un ambalaj construit în funcție de caracteristicile generale și nevoile individuale ale fiecărui produs îți poate aduce beneficii pe termen lung. 

Cu toate acestea, dacă încă nu ai găsit varianta potrivită la căutările tale, îți amintim că oferim consultanță gratuită pentru a-ți oferi cele mai bune soluții.